Projekt “Improving the frame work condition for the integration of dual organized vocational education in ZDC“ - dodjela certifikata

Privredna komora ZDK, na osnovu Sporazuma o lokalnoj subvenciji potpisanog sa organizacijom GIZ, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškim zavodom, realizira aktivnosti u cilju unapređenja okvira za implementaciju dualno organiziranog srednjeg stručnog obrazovanja, u okviru kojeg je fokus na praktičnoj nastavi u privrednom subjektu.

GIZ-M1-20.12.21

Zajedničko mišljenje svih aktera uključenih u realizaciju praktične nastave je da rješenje za unapređenje praktične nastave leži u dobro organizovanoj praktičnoj nastavi, kako bi se učenicima, na konkretnim radnim zadacima, uz kvalitetan rad mentora iz poslovnih subjekata, pružila mogućnost usvajanja stručnih znanja, vještina i sposobnosti neophodnih u savremenim procesima rada. Budući da su mentori ključni faktor uspješne realizacije praktične obuke, važno je da kontinuirano unapređuju svoja znanja i pohađaju obuke namijenjene mentorima. Unapređujući svoja znanja i iskustva i prenoseći ista na učenike, mentori će značajno doprinijeti unapređenju praktične nastave, a time i učeničkih kompetencija (praktičnih znanja) neophodnih u savremenim procesima rada.

GIZ-M3-20.12.21
    
GIZ-M4-20.12.21

Privredna komora ZDK je, implementirajući projektne aktivnosti sa drugim finansijerima, u predhodnim godinama, je realizirala 3 ciklusa obuke mentora. Kvalitativni napredak obuke mentora realizirane zahvaljujući podršci GIZ-a, je što su ove mentore obučavali cerificirani, dodatno, od strane GIZ-a, educirani master treneri.

U cilju podrške radu master trenera i olakšanju rada mentora, GIZ je pripremio Priručnik za mentore, kao takav prvi u BiH, u kojem su sublimirane, te na kvalitetan i prihvatljiv način objašnjene, za mentore potrebne edukacijske cjeline.

Poseban kvalitet ovog priručnika čine egzaktni primjeri nacrta obuke za pojedina zanimanja, te obrazac za ocjenjivanje sa savjetima i idejama za samostalnu razradu i prilagođavanje, čime se mentori motiviraju na dodatnu kreativnost. Stoga je sasvim sigurno da će ovaj Priručnik svojim sadržajem doprinijeti da mentori lakše steknu neophodne pedagoške kompetencije i vještine planiranja rada sa učenicima na praktičnoj nastavi.

GIZ-M2-20.12.21

Nas u Privrednoj komori ZDK raduje što u ovim istorijskim procesima u oblasti unapređenja praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju u BiH, je prepoznata uloga privrednih komora u BiH (kao što je slučaj i u regionu) kao nezaobilaznog integrativnog faktora između obrazovnog sistema i tržišta rada i mi, sa naše strane ćemo nastojat dati puni doprinos pri realizaciji planiranog, a kako bi zajedničkim naporima doprinijeli stvaranju platforme za sistemska rješenja u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

Obzirom na postojeće pretpostavke vezane za zakonski okvir u ZDK, te obzirom na uspostavljenu sinergiju svih aktera potrebnih u procesima unapređenja srednjeg stručnog i obrazovanja odraslih u ZDK, vjerujemo da je ova obuka važan segment u procesima institucionalizacije i master trenera i mentora.