Posjeta predstavnika Privredne komore ZDK kompaniji InterProcess doo Tešanj

LOGO EBRD_1

Zenica, 10.11.2023

Kompanija InterProcess doo Tešanj je dana 08.11.2023. godine bila domaćin predstavnicima Privredne komore ZDK. Sastanak je rezultat niza zajedničkih aktivnosti koje su implementirane u prethodnom periodu.

Gdin Adnan Lihić, menadžer za logistiku i marketing u kompaniji InterProcess doo Tešanj istakao je kako je od velikog značaja za ovu kompaniju uvođenje dva nova zanimanja “Stolar” i “Tehničar za obradu drveta” sa inoviranim Nastavnim planovima i programima u JU Mješovita srednja škola Tešanj, a što je inicirala upravo ova kompanija. Kompanija je spremna ponuditi svim učenicima koji upišu navedena dva zanimanja izvođenje praktične nastave izvan škole u svojim proizvodnim pogonima. Također, kompanija je spremna učenicima ponuditi i druge beneficije, koje uključuju i stipendiranje učenika za pomenuta zanimanja, te siguran posao po završetku njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

IMG-2

Predsjednica Privredne komore ZDK, gđa Diana Babić je naglasila važnost sinergijskog djelovanja svih aktera u ovom procesu: kompanije InterProcess doo Tešanj, JU Mješovita srednja škola Tešanj, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sa Pedagoškim zavodom Zenica, te svakako i Privredne komore ZDK, kao neizostavanog integrativnog faktora između privrednog i obrazovnog sektora.

Sekretar Privredne komore ZDK, gdin Nedžad Jusufhodžić je istakao da je interes drvoprerađivačkog sektora za uvođenje ovih zanimanja prepoznat kroz anketiranje istih od strane Privredne komore ZDK. Nova zanimanja su prepoznata kao atraktivna i od strane učenika i njihovih roditelja, jer se u školskoj 2023/24 godini upisalo u prvi razred 23 učenika za zanimanje “Tehničar za obradu drveta”, odnosno 19 učenika za zanimanje “Stolar”.

IMG-3

Ovom prilikom postignut je visok stepen saglasnosti o potrebi omasovljavanja saradnje dva mjesta učenja, tj. učeničke prakse kod kompanija, bez obzira o kojem profilu zanimanja je riječ.

IMG-4

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona organizirala je ovaj sastanak u okviru implementacije projekta „Proširenje EBRD-ove Inicijative mladih privatnog sektora (PSYI) na Bosnu i Hercegovinu, Faza 2 Zeničko-dobojski kanton“, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a koji je podržan od strane Taiwanbusiness – EBRD fonda tehničke saradnje.