ODRŽANA PETA, FINALNA SESIJA U OKVIRU PROGRAMA ZA MLADE POSLOVNE LJUDE „NOVI LIDERI ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA“

Zenica, 14.11.2023. godine

U organizaciji Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, održana je peta, finalna sesija u okviru Programa za mlade poslovne ljude „Novi lideri Zeničko-dobojskog kantona“, na temu “Mediji“.

IMG-645b1187618f2ab62c1379401beaae34-V

Na početku Programa, Našu riječ, kao jedini printani medij u Zeničko-dobojskom kantonu, predstavile su gđa. Elvira Šaćirbegović, glavna i odgovorna urednica i gđa. Anisa Ohran, direktorica  NIPD „Naša riječ“ d.o.o. Zenica. Polaznici su mogli čuti informacije koje se tiču osnivanja samog lista, procesa prijema, obrade i objave informacija, dodatnih aktivnosti kojima se Naša riječ d.o.o. Zenica bavi, te izazovima sa kojima se susreće.

Nakon toga, polaznicima se kao posebna gošća obratila i gđa Margaret B. Pierce - Ph.D. -North Carolina USA, koja je na finalnu sesiju došla u pratnji gđe. Sanele Pinjić, direktorice Američkog kutka Gradske bilioteke Zenica. Gđa Margaret B.Pierce je istakla kako joj je posebno drago što je dobila priliku biti dio programa, obzirom da je uočila mnoge sličnosti i napravila paralelu između Novih lidera i Fulbright scholar programa, u koji je ona uključena, te istakla kako je u oba slučaja primarni cilj uključivanje pojedinaca u zajednicu – networking, te u konačnici njihov doprinos istoj na osnovu stečenih znanja, iskustava i poznanstava.

1_6

Polaznicima su po završetku zvaničnog dijela programa, dodijeljeni certifikati o učešću u Programu „Novi lideri Zeničko-dobojskog kantona“.

Gdin Nedžad Jusufhodžić, predstavnik Privredne komore ZDK i voditelj Programa za područje ovog Kantona je naglasio da su ispunjeni ciljevi programa, te da su inputi polaznika Programa od izuzetnog značaja i bit će korišteni prilikom implementacije programa „Novi lideri Zeničko-dobojskog kantona“ u narednim godinama.

Ciljevi programa:

- Učesnici su dobili vrijedne informacije, te naučili o organizaciji i funkcioniranju kantonalnih i lokalnih izvršnih institucija (kulturnih, obrazovnih i zdravstevnih), medija, privrednih subjekata itd.

– Izgrađena jaka lokalna mreža između svih učesnika u programu, produbljene veze između javnog i privatnog sektora. Institucije i organizacije prepoznate i priznate kao podrška mladim profesionalcima i kompanijama u ZDK. Sesije su se održale u periodu od oktobar-novemar 2023, na različitim lokacijama tj.u institucijama/organizacijama koje su se uključile u ovaj Program.

2_3

Privredna komora ZDK u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država, je po drugi put organizovala Program za mlade poslovne ljude „Novi lideri Zeničko-dobojskog kantona“.