EDUKATIVNA RADIONICA - „ZBRINJAVANJE OTPADA NASTALOG U ŠKOLAMA – SARADNJA SREDNJIH ŠKOLA I KOMUNALNIH PREDUZEĆA“

ZO (1)

Zenica, 05.12.2023

U okviru implementacije projekta „Zbrinjavanje otpada nastalog u školama – saradnja srednjih škola i komunalnih preduzeća“, dana 05.12.2023. godine, u prostorijama JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica, održana je edukativna radionica za učenike, nastavno osoblje i menadžment ove škole.

ZO (9)

ZO (4)

Edukativnu radionicu održala je gđa Mirsada Hasanbašić, uposlenica komunalnog preduzeća "ALBA Zenica" d.o.o. Zenica, prezentirajući, koliko je neophodno okolišno prihvatljivo postupanje sa otpadom, što obuhvata (ponovno iskorištavanje, recikliranje, energetsko iskorištavanje, sprečavanje onečišćavanja okoliša i negativnog uticaja na ljudsko zdravlje, životinje i biljke). Okolišno odgovorno postupanje sa otpadom je etička obaveza svih nas s ciljem održivosti života na planeti. Tokom radionice pokazan je visok stepen interesovanja, ali i savjesnosti učenika navedene škole u procesu zbrinjavanja svih vrsta otpada, a naročito otpada koji nastaje u školama. Prisutni na radionici su dobili veoma korisne informacije o sortiranju raznih vrsta otpada, kao što su: papir i karton, plastična ambalaža i staklena ambalaža. Radi se o vrstama otpada koje najčešće nastaju u školama. Učenici su pokazali veliki interes da se kroz praktične primjere dođe do smanjenja količine otpada, kao i da samostalno primjenjuju predstavljene praktične ekološke savjete.

ZO (11)

ZO (13)

Ovim putem se zahvaljujemo JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica, posebno direktoru Škole, gdinu Selvedinu Botić, te pedagogu Škole, gdinu Miroslavu Budiša kao i komunalnom preduzeću "ALBA Zenica" d.o.o. Zenica, tj. gđi Mirsadi Hasanbašić, na učešću u implementaciji ovog projekta. Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, će i u narednom periodu aktivno raditi na implementaciji projekata zaštite okoliša, sa posebnim fokusom na saradnju komunalnih preduzeća i škola, a za dobrobit učenika, kao i okruženja u kojem svi živimo.

ZO (2)

Projekt „Zbrinjavanje otpada nastalog u školama – saradnja srednjih škola i komunalnih preduzeća“ implementira Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona, a projekt je podržan sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

 

ZO (10)