DANI NAUKE - Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka UNZE

dani nauke predsjednica govor - Copy

Zenica, 21.12.2023

Dana 20.12.2023. godine, u dekanatu Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici, upriličeno je potpisivanje Memoranduma o poslovno-tehničkoj saradnji između Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka UNZE i Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona.

FIN

Memorandum o saradnji potpisan je u sklopu Dana nauke, čiju organizaciju je podržala i Privredna komora ZDK, u okviru kojih je Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici ugostio srednjoškolce iz Zenice, Kaknja i Breze u cilju promocije tehničkih i prirodnih nauka i studijskih programa tog fakulteta.

FIN1

Osim srednjoškolaca i njihovih nastavnika iz škola koje obrazuju đake za sektore industrije metala, nemetala i hemijske industrije, u amfiteatru fakulteta bili su i predstavnici kompanija iz navedenih sektora sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, a iz kojih najveći broj studenata i studira na tom i drugim fakultetima UNZE-a.

Privredna komora ZDK, kao integrativni faktor između privrednog i obrazovnog sektora, postigla je značajne rezultate u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i planira, u okviru svojih ingerencija, dati nesebičan doprinos unapređenju saradnje dva mjesta učenja i u oblasti visokog obrazovanja.

Sinergijom neophodnih aktera u oblasti visokog obrazovanja ZDK, unaprijedit će se saradnja dva mjesta učenja, kvalitet praktične nastave za studente Fakulteta inženjerstva i prirodnih nauka, a kompanijama obezbijediti da budući uposlenici, po završetku studiranja, posjeduju kompetencije neophodne savremenim procesima rada.