Nastavak saradnje GIZ-a, Privredne komore ZDK i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK

GIZ-grant3

Dana 14.02.2024. godine, u prostorijama Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, potpisani su memorandumi o razumijevanju između Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Privredne komore ZDK, te izmeđju GIZ-a i Privredne komore ZDK koji su ozvaničili nastavak zajedničke saradnje u okviru komponente "Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja i obuke" projekta "Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Herecegovini", kojeg sufinansiraju Vlada Švicarska i Vlada SR Njemačke, a implementira GIZ.

Almir Tanović, rukovodilac programa u Švicarskoj ambasadi istakao je važnost dugogodišnje saradnje na polju reforme strukovnog obrazovanja u BiH. 

"Ovo je važan dio programa saradnje Švicarske u BiH. Već više godina, zajedno sa Vladom Njemačke i GIZ-om, radimo sa lokalnim partnerima na ovim reformama. Zadovoljstvo nam je vidjeti rezultate koji su postignuti u Zeničko-dobojskom kantonu kroz zajednički rad javnog i privatnog sektora. Ovaj vid saradnje je odličan primjer i za ostale partnere u BiH" istakao je Tanović.

 

GIZ-grant5

„Krajnji cilj zajedničke saradnje i aktivnosti „GIZ-a, Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je poboljšanje zapošljivosti učenika nakon završene srednje škole,“ izjavio je Mirza Mušiija, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

 

GIZ-grant4

Eva Näher, programska menadžerica u GIZ-u iskazala je zadovoljstvo napretkom partnera u ZDK u oblasti stručnog obrazovanja, ali i potrebu za daljim razvojem u pravcu dualno organizovanog obrazovanja i usklađivanje obrazovanja sa brzerastućim potrebama zelene i digitalne transformacije ekonomije.

Predsjednica Privredne komore ZDK, Diana Babić, istakla je slijedeće: „Privredna komora ZDK dugi niz godina u saradnji sa Ministarstvom za nauku, kulturu i sport ZDK, te zahvaljujući postignutoj sinergiji i sa ostalim neophodnim akterima, implementira projektne aktivnosti kojima nastoji doprinijeti unapređenju oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

U predhodne tri godine, zahvaljujući finansijskoj pomoći švicarske i njemačke Vlade, te tehničkoj i ekspertnoj podršci GIZ-a, napravljeni su avangardni iskoraci i značajno je unaprijeđena saradnja dva mjesta učenja, kvalitet praktične nastave, a zatim zakonodavni okvir srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK i u FBIH.

GIZ-grant6

Nastavak zajedničkog djelovanja je projekat za koji je potpisan Memorandum o razumijevanju sa Ministarstvom za obrazovanje nauku kulturu i sport ZDK.

Projekat u fokusu ima realizaciju aktivnosti kojima će se, u naredne dvije godine, sinergijskim djelovanjem, GIZ-a, Ministarstva za nauku, kulturu i sport ZDK, Privredne komore ZDK, Pedagoškog Zavoda ZDK, kompanija, obrazovnih institucija i ostalih relevantnih aktera, doprinijeti daljnjem razvoju i integracijI elemenata dualno organizovanog održivog srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK, s fokusom na zelenu transformaciju.“

U okviru navedenog događaja prezentirani su najznačaniji rezultati i dobre prakse ostvarene u polju srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK i diskutovalo se o budućim prioritetima.