Dodjela certifikata polaznicima obuka u okviru implementacije projekta “Digitalna transformacija SMEs u prerađivačkoj industriji ZDK

U okviru implementacije projekta "Digitalna transformacija SMEs u prerađivačkoj industriji ZDK", Univerzitet u Zenici je 27.06.2024. godine, organizirao je svečanost dodjele certifikata polaznicima 7 specijaliziranih programa obuke koji su bili organizirani i sprovedeni u periodu od 18.04.2024. do 30.05.2024. godine, a u kojim su sudjelovali radnici 7 pilot kompanija, učenici i nastavnici srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i nezaposlena lica sa Zavoda za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

DTSMES2

Programi obuka su bili sljedeći:

  • Obuka za kontrolere industrije 4.0;
  • Obuka iz oblasti digitalne ekonomije i kriznog menadžmenta – upravljanje u vrijeme krize – od nabavke do postprodajnih usluga, finansiranja, komuniciranja;
  • Obuka za CNC operatere i CAD/CAM programere;
  • Obuka za virtualne tehnologije u savremenom pristupu konstruiranja i proizvodnih tehnologija
  • Obuka o značaju korištenja OIE i PV (Photovoltaic) sistema za privredu, proizvodnju i ekologiju;
  • Obuka za operatere za upravljene prodajom i digitalnim marketingom; i
  • Obuka iz oblasti zaštite na radu, sigurnosti i zdravlja radnika.

Navedeni projekt traje 10 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 138.584,00 EUR, od čega 97.584,00 EUR finansira Evropska unija u okviru EU4DigitalSME. Nosilac projektnih aktivnosti je Univerzitet u Zenici u saradnji sa Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu i Fakultetom inžinjerskih nauka u Kragujevcu, te 7 pilot kompanija: STEEL Company d.o.o. Jelah-Tešanj; Kopić Pro Fab-KPF d.o.o. Tešanj; SSAM PLAST d.o.o. Jelah-Tešanj; Metal Land d.o.o. Doboj Jug; Prima Commerce d.o.o. Zenica; KPM – BH Metal and Plastics Processing Centre d.o.o. Tešanj i Kalim Profil Ltd. Tešanj.

Projekt ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini” koji uključuje i projekat EU4DigitalSME ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja poduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije. ”EU4DigitalSME” ima vrijednost 6,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (5 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). EU4DigitalSME zajedno sa projektom Evropske banke za obnovu i razvoj pod naslovom ”Go Digital in Bosnia and Herzegovina” je dio programa EU4SMEs za digitalnu transformaciju MSP. Projekat EU4DigitalSME implementira GIZ. Za više informacija o EU4DigitalSME projektu posjetite: www.eu4digitalsme.ba.

DTSMES3